Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Swift

Apus apus Linnaeus, 1758
Қара сұрқарлығаш
Common Swift

Sorbulak lake, Almaty region

all species photos · 338 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
16–⁠18 cm, wingspan 42–⁠48 cmweight 30–⁠56 g
when to see it
April — October
on the site
338 observationslast: 25 Jul 2026

Description

Размером немного больше воробья, но из-за больших крыльев выглядит гораздо крупнее. Горло грязно-белое, остальное оперение буро-черное. Хвост с вырезкой. От ласточек отличается темным брюхом и длинными, серповидно изогнутыми крыльями. Молодые похожи на взрослых, но имеют светлые каемки на перьях, наиболее заметные на крыльях, и особенно на лбу, так что белесый лоб виден даже с расстояния. Цевка оперенная, все 4 пальца направлены вперед. Вес 30-56 г, длина 16-18, крыло 16.4-18.0, размах 42-48 см.

Distribution

Breeds almost everywhere in Kazakhstan. Please see the detailed distribution in Kazakhstan in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 338 →

Biology

Common breeding migrant. Inhabits clay or rocky precipices, chinks, caves, villages and towns, steppe forest-patches. Arrives in small flocks in April to early June. Breeds in colonies. Nest is built from pieces of grass, hair and feathers pasted together with saliva; nest is located in tree holes, nest-boxes, precipice cracks or under building roof. Clutch of 2-4 eggs is laid in mid-May – June, juveniles fledge in July. Both parents incubate clutch and care for chicks. Autumn migration begins from end of July in flocks of several dozen to hundred birds. Disappears in most breeding areas until the end of August – early September, odd birds linger up to mid-October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.