Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Egyptian Nightjar

Caprimulgus aegyptius Lichtenstein, 1823
Қылаң тентекқұс
Egyptian Nightjar 1 / 2

Kyzylkum, Kyzylorda region

all species photos · 14 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
when to see it
April — September
on the site
14 observationslast: 2 Jun 2026

Description

Размером немного мельче обыкновенного козодоя, но стройнее с более длинными и узкими крыльями. В целом намного светлее и ближе к песчаной окраске. Хорошим отличительным признаком от обыкновенного козодоя могут служить светлые, кажущиеся иногда белыми подкрылья с темным концом из-за кончиков первостепенных маховых, в то время как у обыкновенного все маховые снизу исчерчены поперечными полосами. Кроме того, у буланого козодоя спинная часть практически не имеет продольных полосок, так хорошо заметных у обыкновенного козодоя. Самцы отличаются от самок двумя ярко белыми пятнами по краям светлого хвоста.

Distribution

Breeds and occurs on migration in Kyzylkum desert, on Syrdarya valley, in Karakum sands adjacent to Aral Sea and in lower reaches of Sarysu river. On Ustyurt it was observed in 7 May 1989 (Rustamov, 2004), but bird was not obtained.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 14 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits sandy deserts with bushes near water. In spring appears in end April – early May. Nesting in separate pairs. Nest is a shallow hole without lining. Clutches of 2 eggs were found in mid-May – mid-June. Flying juveniles were mist-netted in end of July. Repeated nesting after the losing of first clutches is very probably. Autumn migration starts in second half of August, latest bird recorded at 1 October 1954.

Sources

"Полевой определитель птиц Казахстана" Алматы, 2014.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.