Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Pallas's Sandgrouse

Syrrhaptes paradoxus Pallas, 1773
Қылқұйрық бұлдырық
Pallas's Sandgrouse male 1 / 3

male Almaty region

all species photos · 246 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
Red Book of Kazakhstan · IV IUCN LCleast concern
sizes
weight 220–⁠305 g
when to see it
February — Novemberwinters: December — January
on the site
246 observationslast: 9 Oct 2026
videos
1

Description

У самца лоб, передняя часть темени, щеки и подбородок бледно-желтые. Горло, шея спереди и бока головы рыжие. Затылок, зашеек и зоб бледно-серые. Окраска верхней стороны тела охристо-песчаная, с черноватым поперечным рисунком. Грудь желтоватая, отграниченная от зоба несколькими узкими прерывистыми черными полосами на белом фоне. Брюхо черное. Подхвостье желтоватое, с черными поперечными полосами. Первостепенные маховые серовато-сизые; внутренние из них желтоватые, с черно-бурыми концами. Верхние кроющие крыла желтовато-песочные. У больших верхних кроющих вершины внешних опахал темно-каштановые и образуют поперек крыла полосу. Рулевые серовато-сизые, с поперечными желтоватыми полосками и белыми вершинами; средняя пара рулевых сильно удлиненная, вершины их сизые. Клюв серый, радужина темно-бурая. У самки затылок, зашеек и бока зоба желтоватые, с черноватыми пятнами. Темя с наствольными черно-бурыми полосками. Лоб и горло бледно-желтые; горло окаймлено узкой темно-бурой полоской. Верх тела желтовато-песчаный, с поперечным черноватым рисунком. Зоб сероватый, грудь беловатая. В остальном окрашена сходно с самцом. Средние рулевые удлинены значительно меньше, чем у самца. У молодых птиц верхняя сторона желтоватая, с бурым поперечным рисунком и светлыми каемками перьев спины. Первостепенные маховые с бледно-охристыми вершинными каемками. Зоб желтоватый, с поперечными полосками. Средние рулевые не удлинены и окрашены как все остальные. Грудь и горло, как у взрослых птиц. Размеры: крыло у самца 233-265, крыло у самки 205-235, плюсна 21-24, клюв 8-11 мм. Вес: 220-305 гр.

Distribution

Breeds and occurs on migration in southern part of Kazakhstan excepting Southern Ustyurt and sandy deserts, in north to Taysogan sands in Northern Trans-Caspian area, Kurgaldzhino and steppe between Semipalatinsk and Karaaul. On dispersal small flocks recorded in sands between Volga and Ural and lower reaches of Kushum river (early August 1957, 18 and 30 May 1964, 17 October 1975); in middle current of Ural valley (20 and 26 April 1976), lower reaches of Ilek, in Naurzum Reserve (in 1975, 1976, 1979, 1980, 1984, 1986 and 1998), in steppe adjacent to Altai, Bukhtarma valley, and also on Markakol lake. Wintering in small numbers in Kyzylkum, near Syrdarya valley, on Barsa-Kelmes; and two birds recorded in winter 1962/63 at desert near Emba river.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Latest observations

all species photos · 246 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places rare breeding migrant. Inhabits the plain or hilly deserts and semi-deserts with solid ground (clay, crushed stone or saline soil) with scarce vegetation; and sometimes the southern steppes with low vegetation; not very far from watering-places. Arrives in end of February – March, sometimes in early April. Nest is shallow reception on bare ground without lining, sometimes under the cover of grass. Clutch of 2-3 eggs is laid in end of March to mid-July. Both parents incubate clutch and care for offspring. Probably rears two broods per season. Regularly flies to watering-places where occurs from late morning to evening. Flying juveniles recorded from end of May. Autumn migration passes in September – early October. Mass flight recorded at Dzungarian Gate through which birds fly to China. Latest birds observed in early November.

Sources

"Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.