Black-Bellied Sandgrouse
Red Book of the Republic of Kazakhstan
Category III · rare species
Pterocles orientalis Linnaeus, 1758
Қарабауыр бұлдырық


1 / 3
male Kanshengel, Taukum sands, Southern Trans-Balkhash area
female Big Boguty mountains, Almaty oblast
in flight Kanshengel, Taukum sands, Southern Trans-Balkhash area
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- Red Book of Kazakhstan · III IUCN LCleast concern
- sizes
- weight 300–450 g
- when to see it
- February — November
- on the site
- 485 observationslast: 2 Oct 2026
- videos
- 1
Description
У самца верх, бока головы и зашеек буровато-серые. Спина, плечевые, кроющие крыла и хвоста бледно-охристые, с серовато-фиолетовой поперечной предвершинной полосой и с золотисто-желтыми или ржавчатыми вершинными пятнами на каждом пере. Горло и бока шеи ржаво-бурые, отделенные от зоба черной полосой. Зоб сероватый, грудь желтоватая. Брюхо и бока тела черные. Нижние кроющие хвоста серые, с беловатыми вершинами. Маховые буровато-сизые; у второстепенных беловатые основания. Подбой крыла белый. Рулевые серовато-сизые, с охристыми поперечными полосками и белыми вершинами; средняя пара с серыми вершинами. Оперение плюсны желтовато-беловатое. У самки верхняя сторона охристая, с темно-бурыми продольными полосками на голове и зашейке и с темными поперечными полосками на спине, плечевых и на верхних кроющих крыла. Горло желтоватое, отграниченное от зоба черной полосой, за которой проходит узкая сероватая полоса. Зоб и передняя часть груди желтоватые, с темно-бурыми пятнами и продольными пестринками. Остальное как у самца. Молодые окрашены сходно с самками, но черные полосы, отграничивающие горло от шеи и зоб от груди, отсутствуют. Верх головы с поперечными черными полосками. На опахалах маховых бледно-охристые каемки. Размеры: крыло 220-255, плюсна 25-31, клюв 13-15 мм. Вес: 300-450 гр.
Distribution
Breeds and occurs on migration in southern part of Kazakhstan, in north to north-eastern border of Volga-Ural sands, Inder Mts., upper reaches of Uil, Akkumsagiz sands in Sagiz valley, lower reaches of Turgay, Arkarly area, near Irtysh river at Maykain, in foothills of Monrak ridge and Zaysan depression. Dispersing birds observed up to Elton lake, on Kushum river near Telnov village in area between Volga and Ural rivers, in Naurzum Reserve, near Tengiz lake and Semipalatinsk. Common on Ustyurt. In small numbers winters in Kyzylkum desert on not snowy areas, on Ustyurt and Barsa-Kelmes island.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Subspecies
- Black-Bellied Sandgrouse Pterocles orientalis arenarius
Latest observations
all species photos · 485 →Species videos · 1
all species videos · 1 →Biology
Common, in places rare breeding migrant. Inhabits the flat and slightly hilly clay sagebrush deserts, prefers the crushed stone or pebbly areas; the sandy sagebrush-grass deserts; and saline soil deserts; with fresh or salty water not far as 60-80 km. In such habitats lives in mountain broad valleys up to 1400-1800 m. Appears in end of February to mid-April, in pairs or small flocks of up to 20-30 birds. Breeds in separate pairs at distance at least 150-200 m one from another. Nest is the shallow recession without lining. Clutch of 3, rare 2 eggs is laid in end of April to mid-August. Both parents excavate the nesting recession, incubate clutch (female at day, male at night) and than care for offsprings. Regularly flight to watering-place; at nearest water can be observed from late morning to evening. Flying juveniles recorded from mid-July, young birds begin to fly to watering-places with the not full-grown outer primaries. Rears two broods per season. The brood of feathered but not flying juveniles was recorded 10 October 1978. SInce a large number of nests (up to 92%) loss because of predation, the re-nesting is very common. As soon as breeding is finished birds join in large flocks up to several hundred individuals and disperse quite widely. Autumn migration pass in September – October mostly, odd birds linger up to mid-November.
Sources
"Птицы Казахстана" том 2. "Наука". Алма-Ата, 1962. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
2
3
2