Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Stone Curlew

Burhinus oedicnemus Linnaeus, 1758
Жылқышы
Eurasian Stone Curlew adult 1 / 2

adult Kyzylkumy

all species photos · 110 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
40–⁠44 cm, wingspan 77–⁠85 cmweight 350–⁠450 g
when to see it
March — October
on the site
110 observationslast: 19 Aug 2026
videos
1

Description

Крупный кулик (крупнее голубя) с преимущественно песочной окраской верха тела и с многочисленными продольными пестринами. На крыле характерные темные и белые полосы и пятна. Большими желтыми глазами и остальной внешностью хорошо отличается от всех других видов. Ноги трехпалые. Самка слабо отличается от самца менее четкими полосами на сложенном крыле. Молодые имеют еще более тусклые полосы на крыле, более охристый верх тела, продольные пестрины менее резкие. Вес 350-450 г, длина 40-44, крыло 22,4-25,5, размах 77-85 см.

Distribution

Breeds and occurs on migration in southern part of Kazakhstan, in north to Kamysh-Samar lakes, Ilek mouth, lower reaches of Turgay river, Northern Trans-Balkhash area and Zaysan depression. In Kurgaldzhino on May 29, 1979 the breeding female laid one egg was obtained. Near Semipalatinsk observed in groups (probably broods) 24 July. Vagrant occurs in Naurzum Reserve.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 110 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Common, in places rare breeding migrant. Inhabits the clay deserts, saline-soil lands with wormwood, saltwart and sparse saxaul or tamarisk shrubs; rare lives in sandy and stony deserts; often inhabits the lands near the water. In spring arrives in small groups at night in March or mid-April. Breeds in separate pairs. Doesn't build the nest, eggs are laid on the bare saline soil or to the shallow hole in sand. Female incubates mostly at night, but during the day time Stone Curlews leave the nest for a long time, and eggs are warmed by sun only. Male doesn’t take part in incubation but stays nearby. Clutch of 2 eggs is produced in the end of April or in early May. Chicks hatch in end May – early June, and begin to fly in July. Autumn migration begins in the end of August and finishes in mid-end September. In autumn passage the flocks up to one hundred and more birds were recorded.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.