Siberian Crane
Red Book of the Republic of Kazakhstan
Category I · endangered species
IUCN Red List
CR · Critically Endangered
iucn text critically endangered
IUCN assessment: 2018 · iucnredlist.org
Grus leucogeranus Pallas, 1773
Ақтырна

1 / 2
Naurzum rezerve, Kostanay obl
Naurzum rezerve, Kostanay obl
- status in Kazakhstan
- on migration
- conservation status
- Red Book of Kazakhstan · I IUCN CRcritically endangered
- sizes
- 120–140 cm, wingspan 210–240 cmweight 4.9–7.4 kg
- when to see it
- April — September
- on the site
- 6 observationslast: 7 Jun 2024
- videos
- 1
Description
Немного крупнее серого журавля. Оперение белое, кроме черных первостепенных маховых. Бывает рыжий или бурый налет на шее и спине. От белого аиста стерха следует отличать по белым второстепенным маховым, что хорошо видно в полете. У стоящего стерха, в отличие от аиста, не видно или почти не видно черных маховых, они закрыты белыми второстепенными и удлиненными третьестепенными маховыми, и вся птица выглядит белой. У стерха "лицо" покрыто ярко-красной голой кожей, клюв красно-бурый. Молодые в первую осень буровато-рыжие, "лицо" оперенное. В годовалом возрасте рыжие перья сохраняются на голове, шее, спине и крыльях. У двухлеток есть лишь отдельные рыжеватые перья сверху, у более старших, но еще не размножающихся, оперение как у взрослых. Вес 4,9-7,4 кг, длина ок. 120-140, крыло 58,4-68,0, размах ок. 210-240 см.
Distribution
On migration occasionally observed in different parts of Kazakhstan, but mostly in Naurzum reserve. In 6 September 1986 two birds observed on Markakol lake area. At Chokpak Pass where Cranes counted many years first bird observed at 2 May 2004 and two more at 18 April 2005 which flied in eastern direction with flock of 120 Demoiselle Cranes at altitude 200 m.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 6 →Species videos · 1
all species videos · 1 →Biology
Very rare passage migrant. Occurs on fresh and salty lakes. Singles and small groups up to 5 birds were observed in spring in March – May, at autumn in second half of August – November.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.
6
3
2
8