Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Common Crane

Grus grus Linnaeus, 1758
Сұр тырна
Common Crane adult 1 / 3

adult Kostanay region, Fedorovskiy district, Ozernoe.

all species photos · 357 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · III IUCN LCleast concern
sizes
114–⁠130 cm, wingspan 200–⁠230 cm
when to see it
February — October
on the site
357 observationslast: 8 Oct 2026
videos
1

Description

Окраска преимущественно серая, чем хорошо отличается от стерха и аистов. Несмотря на разницу в размерах, легко спутать с журавлем-красавкой. В отличие от него, нет украшающих перьев за глазом и на затылке, но примерно в том же месте есть белое пятно, спускающееся на шею. Низ шеи серый, без свисающих черных перьев. Красную голую кожу на темени издалека разглядеть, как правило, не удается. У серого журавля голова более удлиненная, чем у красавки. Оперение молодых птиц рыжевато-серое, в том числе и на голове и шее, к первой весне приобретают окраску почти как у взрослых. Вес взрослых птиц 3.0–6.1 кг, длина 114–130, крыло 54.0–66.0, размах 200–230 см.

Distribution

Irregularly breeds in almost all regions of Kazakhstan, on migrations occurs everywhere except Mangyshlak. Please see detailed distribution in the section Subspecies.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 357 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant, more common during spring and autumn migrations. Inhabits the reed-beds of lakes, wet meadows, hummock marshes among birch groves both on plains and in mountains at altitudes up to 2000 m in Altai and 1950 m in Tien Shan (Tuzkol lake). In spring appears in the end of February - early March to April. Migrates both by day and by night in flocks of 30-40 to one hundred birds, or rare in groups of 3-10 birds. Latest spring migrants observed in end of May. Breeds in separate pairs, at distance several kilometers one from another. Nest is located on patch of dry land among the water, or on shallow water among the reed-bed near the dry shore; nest is built from reed and grass stems, and is lined with grass. Clutch of 2-3 eggs is laid in April – May. Mostly female incubates clutch for about one month, male standing guard nearby. Chicks hatch in May – June and begin to fly in mid July – August. In end of May – June non-breeding Cranes gather in thousands to wing moulting on vast shallow salt lakes (Selety-Teniz, for example), where they rest on island or in shallow water and feed in nearby steppe. Autumn migration begins in August, most birds fly off in mid-September – early October, odd birds linger until end of November.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000. В.Ю.Ильяшенко, О.В.Белялов "Новый подвид серого журавля Grus grus korelovi ssp. из Центрального и Восточного Тянь-Шаня."