Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Eurasian Spoonbill

Platalea leucorodia Linnaeus, 1758
Жалбағай
Eurasian Spoonbill 1 / 2

Zhana Kazan, Western Kazakhstan.

all species photos · 135 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration
conservation status
Red Book of Kazakhstan · II IUCN LCleast concern
sizes
80–⁠90 cm, wingspan 115–⁠130 cmweight 1–⁠1.5 kg
when to see it
March — November
on the site
135 observationslast: 21 Aug 2026
videos
1

Description

Птица средних размеров, похожая на цаплю, с очень характерной формой клюва, уплощенного и расширенного на конце. Все оперение белое, в брачном наряде есть желтое пятно на горле, желтая поперечная полоса на основании шеи, на затылке желтоватый хохол. В полете держат шею вытянутой. Самцы несколько крупнее самок и с более длинным хохлом, окрашены одинаково. В небрачное время отсутствует хохол, нет желтого пятна в основании шеи. У взрослых птиц клюв черный с желтой вершиной, у молодых - серый или грязно-розовый. Кроме того, у молодых самые концы крыльев черные. Вес ок. 1-1.5 кг, длина 80-90, крыло 36.0- 41.2, размах 115-130 см.

Distribution

Irregularly inhabits plains of Kazakhstan in north to Sorkol lake, Dzhanybek, Kirovskoye reservoir on Kushum river, Naurzum Reserve, Kurgaldzhin lakes and Zaysan depression. On dispersal recorded along Irtysh river to Semipalatinsk. In autumn occasionally migrates along of Western Tien Shan foothills. Recorded for Markakol lake (3 April 1983) and Sorbulak lake (22 May 2001 and 13 August 2011). Two birds recorded on Chardara reservoir (18-21 December 2003).
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 135 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits reed-rich steppe lakes, river channels overgrown with trees, bushes, nearby shallow water. In spring appears early, in mid-March, but usually in April. Migration finishes in mid-May. Migrates in flocks, flying by a slash. Breeds in colonies of up to 75 pairs, sometimes together with Grey Herons, Great Egrets and Cormorants. Nest is built by both partners in the reed-beds from the reed stems; or in bushes and trees (willow) at a height of 2-7 m, from the dry twigs with a certain number of the reed stems and leaves. Clutch of 3-5, more often 3-4 eggs is produced from early May, usually in mid-May – early June. Chicks hatch in end May to early July. When juveniles begin to fly Spoonbills disperse in flocks of 15-100 birds. Autumn migration begins in mid-August, most birds disappear in September. Odd birds linger to mid-October – end of November. On Chokpak Station a flock of 19 birds observed 14 October 2001.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.