Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Mistle Thrush

Turdus viscivorus Linnaeus, 1758
Қылғытпа сайрақ
Mistle Thrush adult 1 / 3

adult Berkara, Karatau.

all species photos · 835 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
30 cm
when to see it
April — Octoberwinters: November — March
on the site
835 observationslast: 4 Nov 2026
videos
1

Description

The Mistle Thrush is a quite large bird, about 150 grams in weight, about 300 mm in length; wingspan is about 150 mm. The adult birds have the grayish-brown back yellowish tinged on uppertail; the flight feathers and larger wing coverts are blackish-brown with light borders on outer webs. The underparts are white with large blackish-brown spots. The tail feathers are grayish-brown with whitish spot on the tops of outer pairs. Juveniles have rusty-yellow tinge. In size the Mistle Thrush is double large than Song Thrush and Redwing, but is similar on coloring. In flight it is well distinguished by white underwings; when the Song Thrush have yellowish underwings, but at Redwing the rusty flanks are evident.

Distribution

The Mistle Thrush in Kazakhstan lives in Kokchetav upland, Kazakh Upland and mountain forests in Altai, Tien Shan and Dzhungarsky Alatau. On migration it occurs throughout. On South and South-East Kazakhstan Mistle Thrush winters regular. The detailed distribution in Kazakhstan please see in the chapter "Subspecies".
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 835 →

Species videos · 1

all species videos · 1 →

Biology

The Mistle Thrush is common breeding migrant, in some places common resident or rare passage migrant. It inhabits mainly coniferous forests. In Kokchetav it inhabits pine forests; in Kazakh upland mixed pine-birch-asp forests; in Altai light larch forests and margins of taiga; in North Tien Shan spurse forests; in West Tien Shan tall juniper forests. In mountains it nests also above the forests; in the bush juniper thickets of sub-alpine belt and on the rocks of alpine belt on 1000-3300 m. On migration it visits the groves, gardens, riparian forests, bush thickets, kitchen-gardens and reed-beds on lakes. It appears in March – April. It breeds in the separate pairs at 15-80 m, but often more then 100 m apart. Mainly the female builds the nest for 3-8 days; the male escorts it or very rare brings the dry grass. The nest is built on tree (pine, spruce, juniper, birch, asp, willow, apple, rowan) on 1-20 m above the ground, or on the rocks in the treeless highland; is built from the soil-mixed thin twigs, lichen and dry grass; and is lined with dry grass. The clutches of 2-5 (usually 4) eggs found in early April – end June. Mainly the female incubates for 12-14 days, male rare helps it. Both parents feed juveniles fledged on 12-15 days old, in second half of May – mid-August. In Talasskiy and Zailiyskiy Alatau it has two broods per season; the repeated breeding after losing of the first nest is very common. The autumn migration is in September – October in small groups, latest birds recorded in early December.

Sources

В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
"Жизнь Животных" том 5. Птицы. Москва. "Просвещение", 1970.
А.Ф.Ковшарь "Певчие птицы". Алма-Ата, "Кайнар", 1983.