Publish
Upload photo
Log in Register
Language

Beta version. Open to everyone registered on kz.birding.day.
Data copied on 6 November 2026. Everything added here will be deleted after testing.

How to take part

Hoopoe

Upupa epops Linnaeus, 1758
Бәбісек
Hoopoe adult 1 / 2

adult Sorbulak lake, Almaty oblast

all species photos · 910 →
status in Kazakhstan
nests here · on migration · winters here
conservation status
IUCN LCleast concern
sizes
28–⁠32 cm, wingspan 42–⁠49 cmweight 45–⁠85 g
when to see it
February — Septemberwinters: December — January
on the site
910 observationslast: 21 Aug 2026
videos
5

Description

Птица размером чуть больше скворца, очень своеобразной внешности. Голова и туловище буровато-охристые, на голове пышный рыжий хохол, который птица может складывать и распускать веерообразно. Крылья и хвост окрашены контрастно в черные и белые полосы. Крылья широкие, полет легкий, с неравномерными взмахами, летящий удод похож на большую бабочку. Клюв длинный, пинцетообразный. Самец и самка достоверно не различаются, но самка немного меньше, у нее обычно более светлое горло и более бурая грудь. Осенью окраска такая же. Молодые выглядят в общем как взрослые, но более тусклые, без винно-розового оттенка на груди, белые полосы на крыльях с более выраженным рыжим налетом, черные - без блеска, клюв короткий и более прямой. Вес 45-85 г, длина 28-32, крыло 14.2-15.3, размах 42-49 см.

Distribution

Everywhere breeds and occurs on migration in steppe, desert and forested plains, and also in mountains on Altai (Markakol lake) and Tien Shan. In 1960th years singles winter in Almaty.
  1. I
  2. II
  3. III
  4. IV
  5. V
  6. VI
  7. VII
  8. VIII
  9. IX
  10. X
  11. XI
  12. XII
  • Breeding
  • Migration
  • Wintering

Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited

Subspecies

Latest observations

all species photos · 910 →

Species videos · 5

all species videos · 5 →

Biology

Common breeding migrant. Occurs in floodplains and riparian forests with low-grass edges and gullies, in the camps of shepherds and their ruins, in the vicinity of villages and towns, in cemeteries, gardens, in low mountains and foothills with rocky gorges and clay ravines. Lives at altitudes to 1600 m on Altai and 1800-2000 m in Tien Shan. Arrives to southern areas in end of February – March singly or in small groups, and in April to northern areas and in mountains. Breeds by separate pairs not close one to another. Nests is located on tree or in precipice holes, in any cavity of houses, sheep-folds, cemetery monuments, under the bridges etc. Clutch of 5-12 eggs is laid in April – mid-June. Female incubates for 16-18 days, male brings the food to her. Both parent rear juveniles which fledge at age 22-24 days old, in end of May – early August; about two weeks after fledging parents continue to feed juveniles. Probably rears two broods per season, re-nesting after loss of first clutch is common. In late summer broods disperse, at some places the groups of two-three dozen birds often occur. Autumn migration pass mostly in August, odd birds linger up to early October.

Sources

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.