Black-winged Pratincole
IUCN Red List
NT · Near Threatened
iucn text near threatened
IUCN assessment: 2021 · iucnredlist.org
Glareola nordmanni Nordmann, 1842
Дала қарақасы


1 / 3
adult West Kazakhstan Oblast, Syrymskiy region, Olenty
adult and juvenile Kamysh-Samar Lakes, Jangala region, West Kazakhstan oblast
in flight Delta of Volga.
- status in Kazakhstan
- nests here · on migration
- conservation status
- IUCN NTnear threatened
- sizes
- 23–26 cm, wingspan 60–68 cmweight 80–110 g
- when to see it
- April — September
- on the site
- 195 observationslast: 11 Jun 2026
- videos
- 2
Description
Размером с дрозда, коренастая птица на коротких ногах с 4 пальцами, короткоклювая, с широким разрезом рта. Хвост вильчатый, крылья длинные и острые. Птица внешне очень не похожа на других куликов, а скорее напоминает крачку или большую ласточку - не только внешностью, но и манерой много и легко реять в воздухе. От очень похожей луговой тиркушки следует отличать по черному исподу крыла, более длинным ногам, меньшему количеству красного на клюве и несколько более темному верху. Самцы и самки окрашены сходно, но у самцов более длинные крайние рулевые, более длинное крыло и более черное пятно на уздечке. В осеннем оперении более блеклые, особенно "лицо", от черного "ожерелья" остается пунктир из темных пятен, грудь бурая. Молодые отличаются от старых наличием темных пестрин на шее и груди, на оперении верха крыльев и спины широкие охристые каемки. Вес 80-110 г, длина 23-26, крыло 18.0-21.6, размах 60-68 см.
Distribution
Breeds in northern part of Kazakhstan plains, in south to Kamysh-Samar lakes, northern shore of Caspian Sea, lower reaches of Turgay river and Zaysan depression. Mixed colonies with Collared Pratincole are known on Telikol lake. On migration occurs everywhere except the mountains.
- I
- II
- III
- IV
- V
- VI
- VII
- VIII
- IX
- X
- XI
- XII
- Breeding
- Migration
- Wintering
Map © Birds.kz. Copying without permission is prohibited
Latest observations
all species photos · 195 →Species videos · 2
all species videos · 2 →Biology
Common breeding migrant. Inhabits the clay or saline-soil lands with the scarce vegetation near the water, or the small islands and spits on lakes. In spring appears in April – May by small flocks of up to 30 birds, the pairs are formed during migration. Breeds mostly in small colonies but sometimes colonies could numbering up to one thousand pairs, often together with other waders and terns. Nest is located in the shallow hole lined with some grass stems, but sometimes without lining. Clutch of 3-5 (usually 4) eggs is produced in May – early June. During the brooding of clutch the eggs gradually backfilled with sand, dry grass, bits of land and pieces of cockle-shells. At the end of incubation the eggs are visible only by half. Both parents incubate clutch and care for chicks. Juveniles begin to fly in July. Autumn migration passes early, birds disappear in breeding area in early – mid-August, the latest birds recorded in end August – mid-September.
Sources
Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.
Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург, Изд-во Уральского университета, 2000.
2
2

